اخبار ویژه
کد خبر : 252592 | تاریخ ثبت : 1401/1/29 18:42:46 |
پسلرزههای زلزله مرگبار در دشتی

به گزارش آزادنما؛
آزاده حیدری نسب: ساعت ۱۶ و ۲۲ دقیقه بعد از ظهر روز ۲۰ فروردین سال ۱۳۹۲، زلزلهای به بزرگی ۶٫۱ در مقیاس ریشتر در عمق ۱۲ کیلومتری زمین شهر شُنبه از توابع شهرستان دشتی در استان بوشهر را لرزاند.
این زلزله که طبق اعلام برخی رسانهها در کشورهای قطر و بحرین و ابوظبی نیز احساس شد، طبق برآورد اولیه حدود ۱۵۴ میلیارد تومان در بخشهای مختلف به شهرستان دشتی خسارت وارد کرد. همچنین گفته شد بیش از یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان به تاسیسات آبرسانی شهر شُنبه خسارت وارد شده و علاوه بر تخریب ساختمان آب و فاضلاب و شبکه آبرسانی، حدود ۵۰۰ انشعاب آب و دو کیلومتر خط انتقال صدمه دید.
در حوزه آموزشی از مجموع هفت مدرسه، دو مدرسه به طور کامل تخریب شده و به پنج مدرسه نیز آسیب جزئی وارد شد. رئیس سازمان مدیریت بحران کشور تعداد منازل مسکونی تخریب شده را هزار مورد عنوان کرد که ۸۰۰ مورد آن به طور کامل تخریب شده بود.
در این حادثه براساس اعلام سازمان پزشکی قانونی کشور، تعداد ۳۷ نفر فوتی و حدود هزار نفر مصدوم شدند که تعداد هشت نفر از فوت شدهها زیر ده سال سن داشتند.
هرچند تلخی این واقعه برای همیشه در کام شهروندان شُنبه باقی خواهد ماند اما همچنان زندگی در این شهر جریان دارد و ساکنان غیرتمند آن شرافتمندانه شهر خود را از نو بنا نهادند تا غبار غم را از چهره اندوهبار دیار خود برای همیشه بزدایند.
از آنجا که فروردین هر سال برای همه مردم استان بوشهر به ویژه مردم شهرستان دشتی یادآور ایام تلخ وقوع زلزله شهر شُنبه است، بر آن شدیم تا با بررسی میدانی تغییراتی که از آن زمان تا کنون در چهره این شهر رخ داده است نظارهگر باشیم.
خسارت زلزله به ساکنان شهر
یکی از ساکنان شهر شُنبه در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در شهرستان دشتی بیان داشت: در اثر زلزله سال ۹۲ منزل ما خسارت دیده بود اما با توجه به اینکه نوساز و بنیاد مسکنی بود تقریباً ۳۰ تا ۴۰ درصد به آن خسارت وارد شد که جزو تعمیرات بود نه تخریب. حدود ۵ سال از احداث آن میگذشت. پس از گذشت پنج، شش ماه از وقوع زلزله مجدد داخل آن ساکن شدیم و با هزینه خودم آن را تعمیر کردیم.
جعفر صفدری اضافه کرد: منزل مادرم به طور صد درصد تخریب شد که حتی دیگر جای آن هم بلد نبودیم، چون خانه قدیمی و چندلی بود. اما با نهایت تعجب بنیاد مسکن شهرستان گفت تسهیلات شامل آن نمیشود.
وی ادامه داد: علاوه بر منزل خودم، منزل برادرانم نیز خسارت دید و منزل مادرم نیز به طور کامل تخریب شد که با کمک تسهیلات کمیته امداد توانستیم منزل مادرم را دوباره بسازیم. منزل یکی از برادرانم حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد خسارت دیده بود به طوری که آن را کامل تخریب کرد و با هزینه خودش مجدد بنا نهاد اما مدیریت وقت بنیاد مسکن شهرستان به جز یکی از برادرانم، به من، مادرم و دو تن از برادرانم تسهیلات نداد و درخواست ما جهت اخذ تسهیلات بازسازی را تأیید نکرد.
صفدری افزود: آن برادرم که تسهیلات بازسازی منزل گرفت، منزلش به طور کامل تخریب شده بود. اما به مادرم با وجود اینکه منزلش به طور کامل تخریب شده بود و یک پیرزن تنها بود تسهیلات ندادند، در صورتی که افرادی بودند که در شهر شنبه ساکن نبودند، سالها بود از آنجا مهاجرت کرده بودند، تنها با دارا بودن یک زمین خالی از سکنه و بدون هیچگونه ساخت و سازی در آن، توانستند از روی سند آن تسهیلات بازسازی ویژه زلزلهزدگان بگیرند.
اعطای تسهیلات بازسازی
وی ادامه داد: چون همان موقع شایعه شده بود که تسهیلات اعطایی به زلزلهزدگان احتمال دارد بدون بازپرداخت باشد همگی هجوم آورده، تسهیلات را گرفتند و در زمینهای خالی اسکلت ساختمان را بنا نهادند و بعد از مدتی همه اینها را در همین حد رها کردند، چون مبلغ ۲۰ میلیون تسهیلات کار را تمام نمیکرد. بنیاد مسکن فقط اسکلت خالی به مردم تحویل داد و گچکاری، کف، نصب درب و پنجره و ... را مردم از جیب خودشان انجام دادند. تعدادی خانهها از همان سال به همین شکل در حد اسکلت باقی مانده است، چون نه به آن خانهها نیازی داشتند و نه اینجا ساکن بودند. زمین خالی داشتند و اسکلتی را در آن بنا کردند.
صفدری در اشاره به مشکلات شهروندانی که توانستند تسهیلات بازسازی بگیرند، گفت: کسانی که تسهیلات گرفتند چون به صورت وام زنجیرهای است و به صورت سه نفره وام گرفتند، مثلاً برادرم برای اینکه بتواند وام بگیرد، اقساط وام خانهاش را به روز کرد اما دو نفر دیگر اقساط خود را پرداخت نکرده بودند به همین دلیل حساب برادرم را مسدود کردند و نتوانست وام بگیرد. هیچ بانکی به ایشان خدمات نمیدهد چون همسایهاش میگفت نداریم و توان پرداخت اقساطش را ندارد. به خاطر همین کارش گره خورده و همین طور مانده است.
یکی از اعضای شورای اسلامی شهر شُنبه در دورههای سوم و پنجم شوراها در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در شهرستان دشتی در تشریح عوامل گلایهمندی شهروندان شُنبهای چند زمینه بازپرداخت تسهیلات بازسازی منازل اظهار داشت: مردم چون آنزمان مشکلات زیادی داشتند، برای پرداخت قسط اول آن گلایهمندیهایی داشتند و گرنه در آن موقعیت وام ۲۰ میلیون تومانی با اقساط ماهانه ۱۸۵ هزار تومان و بازپرداخت ۱۲ ساله چیزی نبود و خدایی فرصت خوبی بود.
ناصر غلامی افزود: دیگر نارضایتیها و گلایهمندیهایی که از جانب مردم مطرح میشد، این بود که ابتدا مبلغ ۲۰ میلیون تومان تسهیلات برای بازسازی خانهها به شهروندان پرداخت شد و سپس قرار شد مبلغ دو میلیون تومان نیز برای حصارکشی خانهها به مبلغ اولیه اضافه شود، منتها این مبلغ دو میلیون تومان به خیلی از شهروندان پرداخت نشد اما در بازپرداخت تسهیلات برایشان حساب کردند با وجود اینکه دو میلیون تومان به آنها نداده بودند.
وی ادامه داد: بخش دیگر قضیه این بود که مردم میگفتند مبالغی که مردم و نهادها کمک کردهاند نباید به جای اقساط بانک برود. در آن زمان دکتر سیدکمالالدین شهریاری نماینده وقت مردم در مجلس شورای اسلامی نیز در تهران پیگیری کردند و با حراست بانک مسکن کشور و مسئولین بانک مسکن در استان رایزنیهایی شد که مصوب شد زمان بازپرداخت تسهیلات ۸ یا ۹ ساله و اقساط آن حدود ۲۸۰ هزار تومان باشد، اما الان این مبلغ به علت اضافه شدن احتمالاً سود آن، موقعی که افراد برای قسطبندی آن مراجعه میکنند میبینند تا مبلغ قسط آن از ۱۸۵ هزار تومان اولیه به ۳۰۰ هزار تومان رسیده است در صورتی که در همان سال اول بازپرداخت آن ۱۲ ساله و اقساط آن ماهانه ۱۸۵ هزار تومان تعیین شده بود.
وعدهها رها شد
غلامی اضافه کرد: در آن موقع کمیته امداد و بهزیستی به افراد تحت پوشش وعده و وعیدهایی داده بودند که بخشی از بازپرداخت تسهیلات یا حتی همه آن را کمک کنند و به مددجویان بخشیده شود اما همه این وعدهها رها شد و کمکی نشد و بیشتر نارضایتی مردم در این زمینهها بود.
وی خاطرنشان کرد: از زمان وقوع زلزله تا کنون حدود ۹۵ درصد شهروندان موفق شدند منازل خود را بازسازی کنند. در آن زمان با مبلغ ۲۰ میلیون تومان تسهیلاتی که به مردم پرداخت شد فقط توانستند سقفی را بپوشانند و تمام ریزهکاریها از جمله برقکشی و تهیه درب و پنجره و کاشی و موزائیک ... از هزینه شخصی خودشان انجام دادند.
تغییر چهره شهر
غلامی در اشاره به تغییر و تحولات عمرانی شهر شُنبه از زمان وقوع زلزله تا کنون بیان کرد: بازسازی و آسفالت کوچههای شهر نسبت به سرانه جمعیتی که به شهرداری پرداخت میشود طی سال وقوع زلزله تا کنون خیلی خوب تغییر کرده است، به طوری که میتوان گفت تقریباً بالای ۹۰ درصد کار شده است. خیابانکشیها و احداث دو پارک بزرگ یکی در ورودی شهر که جانمایی بسیار جالبی دارد و نزدیک به سه هکتار مساحت دارد. بارگاه شهدای گمنام و پیستهای ورزشی والیبال، فوتسال و چمن مصنوعی که در کنار آن احداث شده چهره شهر را بسیار خوب تغییر داده است.
وی با بیان اینکه شبکههای آب و برق نیز بازسازی شده و هیچ مشکلی ندارد، اضافه کرد: فقط در اردیبهشتماه و خردادماه که اکثر شهرها در اثر گرمای تابستان و مصرف بالای برق دچار نوساناتی میشود اینجا نیز اینطور مشکلاتی پیش میآید.
پایین بودن کیفیت آب
غلامی که دو دوره سابقه عضویت در شورای شهر را داراست، کیفیت آب در شهر شُنبه را خیلی خیلی بد عنوان نموده و گفت: با توجه به هزینهای که بابت آب پرداخت میشود کیفیت آن اصلاً خوب نیست و سبب نارضایتی کلی مردم شده است. آب شهر حدود ۱۰ - ۱۵ سال پیش، به شبکه آب کوثر متصل بود، اما سپس به مرور از سال وقوع زلزله تا کنون با آبهای دیگر مخلوط شد تا الان که از آب چاههای شهر شنبه تأمین میشود و اصلاً کیفیت خوبی ندارد. علاوه بر کیفیت آن، کمیت آن هم در بعضی از محلات بالای شهر باعث ناراحتی مردم شده است چون فشار لازم ندارد و بدون پمپ آب استفاده از آب شهر امکانپذیر نیست.
مشکل راه دسترسی از روستای سنا تا شهر شنبه
وی در بیان چگونگی بازسازی راههای شهر شُنبه پس از وقوع زلزله سال ۱۳۹۲ عنوان کرد: سالهای سال است که مردم در زمینه راه دسترسی شهر بسیار مشکل دارند. حدود ۱۵ کیلومتر راه از روستای سنا تا شهر شنبه برای همه مردم منطقه به یک مشکل عمده تبدیل شده است، همین طور راهی که شهر شنبه را به شهرستان جم متصل میکند چندین سال است اقدامی نشده است.
عضو شورای اسلامی شهر شنبه در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در شهرستان دشتی بیان داشت: در اثر زلزلهای که در عصر روز سهشنبه بیستم فروردینماه سال ۹۲ با قدرت ۶/۱ ریشتر شهر شُنبه را لرزاند، شهر حدود ۸۰ درصد تخریب شد که تاسیسات آب و برق آن مرمت شد ولی متاسفانه راه به حال خود واگذار شد که ضمن تشکر از همه مسئولین قبلی و حال، توقع میرود به فکر جاده شهر با حجم بالای ترافیک آن باشند.
کارهای خوبی در سطح شهر انجام شده
فضلاله درا با بیان اینکه از لحاظ عمرانی الحمدالله کارهای خوبی در سطح شهر انجام شده ولی هنوز به نتیجه مطلوبی نرسیده، افزود: گلایهمندی مردم از بنیادمسکن بخاطر عدم تعیین تکلیف منازل خود جهت بازپرداخت تسهیلات به دلیل عدم تعهدهای متقابل است.
وی که عضو شورای اسلامی شهر شُنبه در دورههای چهارم، پنجم و ششم است، میزان رضایتمندی شهروندان شُنبهای از ساخت و ساز و بهسازی منازلشان بعد از وقوع زلزله را زیر ۵۰ درصد دانسته و اضافه کرد: زلزله سال ۹۲ تعداد ۳۷ نفر کشته و یک هزار نفر مصدوم در پی داشت که تعداد هشت نفر از فوت شدهها زیر ۱۰ سال سن داشتند، هشت نفر بین ۱۰ تا ۵۰ سال و ۱۹ نفر نیز بالای ۵۰ سال سن داشتند.
بازسازی ۸۵۰ واحد
بخشدار شنبه و طسوج در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در شهرستان دشتی با اشاره به اینکه میزان خسارت زلزله سال ۱۳۹۲ به منازل مسکونی شهر شُنبه بین ۷۰ تا ۱۰۰ درصد بوده است، اظهار داشت: تعداد واحد بازسازی شده طی مرحله اول و دوم ۸۵۰ واحد بوده است که با نقشه تیپ زیربنای ۸۶ مترمربعی، ۸۰ متری و ۶۵ متری با پرداخت تسهیلات ۲۰ میلیون تومانی انجام شد. در پایان نیز مبلغ ۲ میلیون تومان به عنوان تسهیلات دیوارکشی به مبلغ اولیه افزوده شد ولی پرونده جدید تسهیلات تشکیل گردید که تعداد اندکی حاضر به امضای قرارداد جدید نشدند لکن جزو بدهی آنان لحاظ شد.
محمد طلائیان افزود: کلیه زیرساختهای شهری از جمله آب، برق گاز و تلفن در اثر وقوع زلزله دچار خسارت گسترده شد که خسارت وارده به آسفالت معابر شهری، پارکها و المانهای شهری و ادارات و مراکز آموزشی نیز میتوان به این خسارات افزود.
وی خاطرنشان کرد: علت نارضایتی مردم در بازسازی منازلشان عدم تکمیل منازل مسکونی بود که با پیشرفت فیزیکی۷۰ تا ۸۰ درصد عملاً کار بازسازی متوقف و ادامه کار به مردم واگذار شد. از دیگر علتهای نارضایتی مردمی عدم تطابق هزینه صورت گرفته با پیشرفت کار بازسازی بود که علت آن بالا بودن هزینه مصالح و دستمزد کارگر بود، در صورتی که منازلی که به صورت خودمالکی ساخته شد حداقل ۲۰ درصد در هزینهها صرفهجویی صورت گرفته بود.
منازل مسکونی نیمهتمام رها شده
طلائیان با بیان اینکه با گذشت ۹ سال از وقوع زلزله همچنان تعداد زیادی از منازل مسکونی نیمهتمام رها شده است، خاطرنشان کرد: حداقل ۳۵ درصد جمعیت هدف تحت پوشش نهادهای حمایتی از جمله کمیته امداد و بهزیستی و... هستند. مابقی افراد نیز از قشر زحمتکش کشاورز، دامدار، کارگر فصلی و بیکار میباشند. در اثر زلزله عده زیادی مشاغل خود را از دست دادند که این امر منجر به کاهش درآمد خانوار شده و نیاز به حمایت دارند.
وی تاکید کرد: بدهی ناشی از عدم پرداخت تسهیلات زلزله باعث شد سرپرستان خانوار نتوانند از سایر تسهیلات حمایتی استفاده کنند و به ناچار با درآمد ناچیز خود صرفاً توان تأمین مایحتاج عمومی خانواده را دارند. از بین رفتن وسایل و امکانات اولیه زندگی نیز مشکلات را دو چندان نموده است.
بخشدار شُنبه و طسوج اضافه کرد: همچنین مهاجرت مردم از شهر شنبه و روستاهای همجوار به شهرهای بزرگتر مانند خورموج و کاکی عملاً مناطق مسکونی را خالی از سکنه کرده است و این امر خود عاملی برای کاهش درآمد مابقی مردم و عدم سرمایهگذاری در این مناطق شده است.
مردم امیدوار به قطار سازندگی
به گزارش فارس، حال که اهالی شُنبه بعد از توقفی که در اثر زلزله سال ۹۲ داشتند، توانستهاند با دستان خود قطار سازندگی شهرشان را به ایستگاه نهم برسانند، میطلبد که مسؤولین نیز برای رسیدن شهروندان شنبهای به سرمنزل مقصود، بر عمران و آبادانی شهر افزوده و دست اقشار ضعیف را بگیرند تا از مهاجرت آنان پیشگیری نموده و بر رونق زندگی و کسب و کار در بخش شنبه بیافزایند./فارس