اخبار ویژه
کد خبر : 252225 | تاریخ ثبت : 1399/7/3 19:49:27 |
دکتر رضایی نماینده دشتستان گفت؛
قیمت تمامشده خرمای کبکاب حداقل ۴ هزار تومان است و تاجران بیشتر از ۵هزار تومان خرما را از باغداران نمیخرند.به گزارش آزادنما؛ خرما در استان خوزستان و شهر آبادان قیمتی پایینتر از کاه دارد.
بازار خرما در روزهایی که فصل برداشت آن است و باید گرم باشد، رونقی ندارد.
در حالی که حدود یک ماه از آغاز برداشت خرما در استان بوشهر میگذرد، اما
خبری از تاجرانی که همیشه قبل از برداشت به سراغ نخلداران میآمدند، نیست.
نخلداران هم نمیدانند با محصولشان چه کنند. به قول خودشان نمیدانند
خوشهها را ببرند یا نه. میگویند از یک سو نمیتوان محصول را برداشت نکرد و از سوی دیگر اگر محصول را چیدند کجا نگهداریکنند.
خبری از تاجران نیست
هر ساله یک ماه پیش از برداشت، تاجران میآمدند و خرما را پیش خرید میکردند، اما امسال با اینکه بیش از 10روز است که برداشت شروع شده هیچ کس برای خرید خرما پا پیش نگذاشته یا اگر هم حرفی شده این قدر قیمت پایین بوده که برای باغدار نمیارزد.
در حالی که پارسال هر کیلوگرم خرما ۸ تا ۹ هزار و ۵۰۰ تومان خریده میشد و نخلداران هم راضی بودند، اما امسال با وجود افزایش هزینههای مختلف از دستمزد کارگر تا حمل و نقل و نهادههای کشاورزی، قیمت خرید ۶ تا ۶ هزار و ۵۰۰ تومان اعلام شده است در صورتی که باغدار برای هر کیلو خرما ۴ تا ۴ هزار و ۵۰۰ تومان هزینه کرده است. تاجران با توجه به اینکه بازار صادرات مشخص نیست خطر نمیکنند و خرما را نمیخرند از طرف دیگر رکود اقتصادی موجود در جامعه و برخی مسائل مانند کرونا باعث شده بازار داخلی هم کشش آنچنانی نداشته باشد.
دولتیها فکری به حال نخلداران کنند
اگر نخلدار بخواهد محصول خود را در سردخانه نگه دارد، باید به ازای هر کیلوگرم خرما ۶۵۰ تومان بپردازد در حالی که پارسال این مبلغ ۴۵۰ تومان بود. از سوی دیگر ظرفیت سردخانهها این قدر نیست که همه حتی اگر بتوانند هزینه نگهداری را بدهند، محصولشان را در سردخانه ذخیره کنند تا در شرایطی بهتر آن را به فروش برسانند. از اینرو دولت باید به کمک کشاورز بیاید و از یکسو بازارهایی برای صادرات خرما بیابد، از سوی دیگر سرمایه در گردش به #تاجران بدهد که بتوانند محصول نخلداران را بخرند و یا در زمینه نگهداری محصول به نخلدار کمک کند.
شنیدهها حاکی از آن است، تاجرانی که باید خرما را از نخلدار بخرند میگویند بخشی از محصول پارسال هم بدلیل شیوع کرونا روی دستشان مانده و انبارشان جای زیادی ندارد از سوی دیگر سرمایهشان کامل برنگشته است و به همین علت نمیتوانند امسال خرما بخرند و با احتیاط وارد بازار میشوند. شاید هم میخواهند کار به جایی برسد که نخلدار راضی شود به پایینترین قیمت محصولش را بفروشد.
هزینه تولید خرما بالا رفته قیمتش پایین آمده!
در حالی که هزینه تولید خرما نسبت به پارسال ۱۵ تا ۲۰ درصد بیشتر شده قیمتی که برای خرید آن اعلام میکنند بیش از ۲۰ درصد کمتر از پارسال است.
امسال کیفیت محصول خرما خوب است، اما نبود خریدار باعث شده که زمان برداشت به عقب بیفتد.
یکی از مشکلات نخلداران نبود سندیکای خرما در بوشهر-یکی از استانهای خرماخیز کشور- است، اگر چنین تشکلی وجود داشت معاملات انجام میشد و صدای نخلداران به جایی میرسید.
باید پرسید آیا تاکنون اقدامی از سوی دولت برای بهبود شرایط نخلداران صورت گرفته است؟
بیش از ۳۴ هزار هکتار نخلستان در استان بوشهر وجود دارد که پیشبینی برداشتِ ۱۶۴ تا ۱۶۵ هزار تن میشود. با توجه به تابستان بدون گردوغبار و بارندگی خوبِ دو سال گذشته کیفیت محصول امسال مطلوب است. ۷۰ درصد خرمای استان بوشهر در دشتستان به دست میآید و ٣٠ درصد در ٩شهرستان دیگر بدست میآیند که شهرستانهای تنگستان و جم در رتبههای دوم و سوم تولید این محصول قرار دارند.
بیشترین گونههای خرما در استان به ترتیب کبکاب، زاهدی، خاصویی و شکر هستند. البته کبکاب و زاهدی ارقام صادراتی و دارای برند هستند و به عنوان محصول ملی ثبت شدهاند.
شرایط اقتصادی و کرونا عوامل کم رونقی بازار خرما هستند، اگر چه مشکلاتی در زمینه صادرات به وجود آمده است، اما آمارهای کشوری افزایش صادرات در پنج ماه اول سال جاری نسبت به مدت مشابه پارسال را نشان میدهد.
برپایی میز صادرات خرما در وزارت خارجه
نماینده مردم دشتستان در مجلس شورای اسلامی، پیگیریهای خوبی درخصوص بهبود شرایط صادرات خرما انجام داده است و در روزهای اخیر در حاشیه بازدید از نخلستانهای این شهرستان بیان نمود: به همراه تعدادی از فعالان حوزه خرما شهرستان دشتستان دیداری با انصاری معاون اقتصادی وزیر امور خارجه داشتیم. مباحث خوبی در این دیدار مطرح شد و معاون وزیر امور خارجه هم برای همکاری در این موارد اعلام آمادگی کرد و بنا به قولی که معاون اقتصادی وزیر امور خارجه داده است، افرادی که قصد صادرات خرما داشته باشند از سوی این وزارتخانه معرفی خواهند شد. و مقرر گردید تعدادی از هیاتهای اقتصادی و بازرگانان خارجی را به شهرستان دشتستان دعوت کنند تا زمینه برای تقویت صادرات خرما فراهم شود و در همین زمینه وزارت خارجه برای معرفی بازارهای جدید صادرات خرما نیز اعلام آمادگی کرده است و ما از همه فرصتها برای تسهیل صادرات خرما استفاده خواهیم کرد.
اما نشست میز خرما در وزارت امور خارجه تشکیل شد. در این نشست نمایندگان مناطقی از کشور که در آنها خرما برداشت میشود حضور داشتند. این جلسه با درخواست ذبیحالله اعظمی، نماینده مردم جیرفت و عنبرآباد تشکیل شد.
غلامرضا انصاری، معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه گفت: اگر قصد داریم صادرات محصولات کشاورزی جدی گرفته شود نباید خسته شویم، مطالبات با جلسات متعدد باید تبدیل به عزم ملی شوند، با یک جلسه نمیتوان مشکلات را حل کرد.
وی با اشاره به اینکه در سال ۲۰۱۹ تجارت خرما یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار بوده که سهم ایران از آن ۲۰۷ میلیون دلار است، ادامه داد: با توجه به رقبا کار سختی در زمینه صادرات خرما داریم و باید در صنایع جانبی و بستهبندی این محصول به دنبال نوآوری باشیم.
میزان صادرات خشکبار ایران به کشور هلند ۱۰ میلیون یورو بوده اما این کشور خواستار صادرات خرما نیز است، عنوان کرد: ۱۵ درصد از صادرات خرما به هلند، در اختیار ایران است و خرمای ما کیفیت بهتری از تمامی خرماهای موجود در بازار این کشور را دارا است.
باید در داخل استانها سازماندهی داشته باشیم تا شرکتهای داخلی در کشورهای مقصد با یکدیگر رقابت نکنند. بازار روسیه سهلالوصول و ثروتمند است اما باید برای حضور در این بازار سازماندهی قوی داشته باشیم.
برای صادرات انواع کالاهای کشاورزی به چین هیچ مشکلی وجود ندارد و تنها باید استانداردهای لازم را رعایت کنیم.
بازارهای کوچکی مانند اوکراین، صربستان، پاکستان و مالزی متقاضی محصولات ایرانی و خرما هستند.
سایت معرفی تمامی سفارتخانهها ایجاد شده و شماره تلفن وابستههای اقتصادی در آن وجود دارد، با آنها ارتباط بگیرید در صورت جوابگو نبودن به ما اطلاع دهید؛ زیرا موظف به پاسخگویی به صادرکنندگان هستند.
سید محمد مولوی(نماینده مردم آبادان در مجلس شورای اسلامی) در این نشست گفت: انتظار داشتیم وزیر امور خارجه در این نشست حضور داشته باشد، خرما در استان خوزستان و شهر آبادان قیمتی پایینتر از کاه دارد، باید خواهش کنیم تا تعاونی روستایی نسبت به خرید آن اقدام کند.
محمدرضا رضایی کوچی(نماینده مردم جهرم در مجلس) با بیان اینکه صادرکنندگان خرما برای برگشت پول خود دچار مشکل هستند، باید وزارت خارجه در میدان حضور داشته و از این صادرکنندگان حمایت کند، و عوارض صادرات خرما باعث شده صادرکنندگان دچار مشکل شوند، از سوی دیگر در حوزه بستهبندی و دریافت مجوزهای بهداشتی نیز باید از صادرکنندگان حمایت کنیم.
موسی غضنفرآبادی (نماینده مردم بم در مجلس شورای اسلامی): وزارت خارجه باید اطلاعات و نیازهای کشورهای هدف صادرات محصولات کشاورزی خصوصاً خرما را در اختیار صادرکنندگان قرار دهد.
مجید ناصری نژاد: در زمینه صادرات و تولید خرما باید کارگروه مشترکی بین وزارت جهاد کشاورزی، وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت خارجه و وزارت راه و شهرسازی تشکیل شود.
منصور شکراللهی(نماینده مردم کهنوج، منوجان، رودبار جنوب، فاریاب و قلعه گنج در مجلس): وزارت خارجه باید تشکیل نمایشگاه در کشورهای همجوار را فراهم کند.
معینالدین سعیدی با اشاره به اینکه بهرهبرداری کشور از مرز ریمدان میتواند ما را از شرایط بحرانی خارج کند، ادامه داد: کشور پاکستان آمادگی لازم را برای باز کردن مرز ریمدان دارد، رونق این مرز در زمینه خرما میتواند تأثیرگذاری فراوانی داشته باشد.
دکتر رضایی(نماینده مردم دشتستان در مجلس شورای اسلامی) : قیمت تمامشده خرمای کبکاب ۴ هزار تومان است
ابراهیم رضایی نماینده دشتستان در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه وضعیت فعلی خرما نامطلوب بوده و کشاورزان با مشکل مواجه هستند، ادامه داد: قیمت تمامشده خرمای کبکاب ۴ هزار تومان بوده اما با قیمت ۵ هزار تومان به فروش میرسد، زمانی که قیمت خرما افزایش پیدا میکند دستگاهها و بخشهای زیادی برای کاهش قیمت آن وارد میدان میشوند.
وی با تأکید بر اینکه در شرایطی که امکان فروش نفت وجود ندارد خرما میتواند جایگزین مناسبی باشد، عنوان کرد: دولت باید در خصوص ارز حاصل از صادرات به صادرکنندگان کمک کند، انتظار ما از وزارت خارجه هموار کردن مسیر صادرات و استفاده از ظرفیت سفارتها و کنسولگریها است.
عبدالکریم جمیری: باید کارگروه مشترکی برای خرما تشکیل شود تابه صورت کاربردی موضوع صادرات را بررسی کنیم.
باید منتظر ماند و دید که آیا کام نخلداران کشور خصوصاً استان بوشهر شیرین میشود؟
حامد معتمدی/
تشکیل فراکسیون مطالبات خرما در سطح ملی، راه برون رفت از مشکلات نخل داران

اخبار مرتبط
کلمات کلیدی
ثبت دیدگاه